Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

DOMOV

Uvodne besede

Lepo pozdravljeni!

Na pričujoči strani vam predstavljamo Slovenski misijon na Madagaskarju.

Pa ne samo to. Kakor boste lahko hitro ugotovili, to ni samo spletna predstavitev posameznih misijonov, temveč je tudi predstavitev Madagaskarja, predstavitev misijonskega dela na tem otoku, še posebej pa predstavitev delovanja številnih slovenskih misijonarjev v tako imenovanem "Slovenskem misijonu na Madagaskarju".

Da bi bila stran pestra, smo dodali veliko zanimivih stvari, ki se tičejo tako misijonskega dela,  kakor  Madagaskarja. Splošen vtis o kraju, kjer delujejo, lahko dobite tudi ob vpogledu v pestro galerijo slik (trenutno ne deluje), ki predstavljajo tako utrinke iz življenja domačinov, kakor tudi iz življenja misijonarjev in njihovega dela.

K nekaterim tekstom smo dodali možnost oddaje komentarjev. Prosimo, komentirajte! Pohvalite dobro, grajajte slabo! Dodajte kakšno zanimivo stvar! Še posebej tisti, katerim je Madagaskar in slovenski misijon blizu, - nekdanji misijonarji in misijonarke - ne oklevajte s svojimi pripombami in popravki, da bi izboljšali tekste. Saj vendar govorimo o stvareh, ki so nam ljube! In naj takšne ostanejo na lep način! Vesel bi bil vaših pisem, komentarjev, opozoril, namigov in dopolnil. Če najdete kakšno napako sporočite! Če imate kakšen tekst, pošljite, da bi ga objavili! Mogoče imate doma kakšno zanimivo sliko vredno objave na tej strani! Skupaj bi lahko - z vašo pisno pomočjo - dopolnili zgodovino "slovenskega misijona na Madagaskarju," ki je na tej strani dokaj obširno obdelana. (Verjetno gre za najobširnejši  tekst o slovenskem malgaškem misijonu v zgodovinskem oziru).  Če bi dodali še vi svoje spomine na določena obdobja, na določene dogodke, bi bilo nadvse lepo.

Pa tudi vsi tisti, ki ste šli na Madagaskar po svojih poteh in ste se ustavili pri misijonarjih, ... napišite svoje vtise, zaupajte nam, kaj je tisto, "kar zaznamuje vse nas, ki smo bili enkrat tam, pa čeprav je od takrat minilo že vrsto let, da ne mine dan, da se ne bi vsaj v mislih vrnili tja ..."

Podajte svoje predloge še za kakšno drugo zanimivo rubriko in povezavo.

 

Matija Nared

Madagaskar

dekliciMadagaskar je prav poseben otok. Ločen od ostalega sveta, sam zase, s svojo posebno favno in floro, s svojo posebno barvo zemlje in s prav posebnimi ljudmi. Rastline in živali so v svoji otoški osamljenosti razvile svojevrstno pestrost in posebnost, in ta se kaže na vsakem koraku. Podobno je z ljudmi. Za ene je bil to dom, kjer so po dolgotrajnem potovanju iz daljnih vzhodnih krajev, po dolgih dneh sedenja v čolnih, pristali in ostali za vedno. Za druge je bil to kraj trgovanja, otok Sarandib, poznan njim in njihovim prednikom že davno pred tem, preden je, kako čudno, da nihče ne ve, kako, postal Madagaskar. Za tretje skrivališče in piratski dom, kjer je rečna struga varno skrila ladje, dala svežo vodo in živež. Za druge bilka v brodolomu, za sužnje prisilni dom, spet za druge usoda.  #M. N.

Pedro Opeka in Akamasoa

»To je zgodba peščice ljudi, ki so bili prepričani, da revščina ni sad slučaja, temveč žalostna resničnost, ki ima svoje vzroke v mentaliteti ljudi in brezupnem gospodarskem stanju dežele.«

Preberi več

Zaporniki Ihosy

"Gospod, kdaj smo te videli lačnega in smo te nasitili ali žejnega in smo ti dali piti? Kdaj smo te videli popotnega in smo te sprejeli ali nagega in te oblekli? Ali kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo k tebi prišli?"

Naloga misijonarja je, da pomaga povsod tam, kjer je stiska in kjer misli, da je potrebno!

Sam že nekaj let (čeprav sem v Sloveniji) pomagam malgaški sestri usmiljeniki Joany pri njenem delu z zaporniki. Zapor, ki ga sestra oskrbuje, je v  Ihosy na južnem delu visoke planote v "glavnem mestu" plemena Bara.

Preberi več

Midongy

Midongy - Tone Kerin

(stran je začasna in je še v delu)
 
tone z deklico
Tone Kerin z otrokom

Misijon v Midongiju že več let uspešno vodi lazarist Tone Kerin, rojen 9. novembra leta 1958 v Krškem. Po mašniškem posvečenju v Ljubljani je stopil k lazaristom in 12. 09. 1985 odšel na Madagaskar, kjer je  na jugu otoka v F. Dauphinu najprej opravil noviciat. V tem času je deloval tudi kot duhovnik v zaporu, kjer je spoznal vso bedo, ki lahko doleti človeka. Vse te izkušnje je tudi kasneje, ko je prišel v farafangansko škofijo, vedno znal obrniti v prid ljudem in jim nesebično pomagati. Še posebej so mu pri duši najoddaljenejša področja, kjer je življenje zaradi slabih cestnih povezav še toliko težje in odročnejše. Deset let je deloval na področju Manambondra, kjer je nasledil Janeza Puhana. V Manambondrou je zgradil šolo in dispanzer ter več cerkva. Sedaj deluje na področju Midongyja. Svoje pristno krščanstvo pridno uporablja pri vzgoji ljudi. Tudi na midunškem področju je postavil več cerkva.

Ranomena

(Stran je še v delu)

 


V Ranomeni

terezija
S. Terezija Pavlič

deluje usmiljenka sestra Terezija Pavlič. Na Madagaskar je prišla februarja 1969. Ob prihodu je odšla v Fort Dauphin.   Terezija je posebno skrb posvečala gobavcem, ki jih je na Madagaskarju še vedno veliko. Od leta 2002 deluje v Ranomeni kakor predstojnica sestrske skupnosti in še vedno opravlja svoje delo v dispanzerju.  Po izobrazbi je medicinska sestra. Delovala je med drugim tudi v dispanzerju v Ambatoabo, v Farafangani in v Vangaindranskem sestrskem dispanzerju.

 

Preberi več

Vangaindrano

Vangaindrano
(Stran je še v delu)
Janez Mesec

Misijon v Vangaindrano je do nedavnega vodil Janez Mesec. Na Madagaskar je prišel novembra 1999. Najprej je deloval v Matangi. Poleg duhovniškega dela je gradil tudi lepe cerkve. Svoje novo delo v Vangaindrano je prevzel 2006.

Preberi več

Pomagaš lahko tudi ti

Svojo pomoč lahko ponudite  TAKOJ.

 

Ali pa se obrnete na Misijonsko srediišče Slovenije:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
Tel:+386 1 300 59 50
Fax: +386 1 300 59 55
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Preberi več

Več prispevkov

  1. Madagaskar

Misijonsko središče

Translate

Slovenian Croatian English French German Italian Russian